vegan24

Senaste inläggen

Av Tove - 7 mars 2014 14:16

Idétorka till fredagsmyset ikväll? I så fall lär det lösa sig nu, för en vegopizza går väl alltid hem? 
Jag tycker det blir både matigare och godare med lite fullkorn i degen. Dessutom går denna superfort att göra eftersom degen är gjord på bakpulver. 
På pizzan kan man ju lägga i princip vad som hellst, men jag provade en variant med tomatsås, röda linser (kokta innan), aubergine, röd paprika, champinjoner och rivna remsor av tofuttis mosarella style, och det blev jättegott!

Snabb pizzadeg på grahamsmjöl

2 små runda pizzor/en halv plåt
Recept från www.livibalans.se

1,75 dl vetemjöl
1,75 dl grahamsmjöl
1,25 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1,25 msk olja
1,25-1,5 dl vatten

Lägg på valfritt pålägg och grädda i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Av Tove - 19 februari 2014 17:06

Hej o hå! Tänkte passa på att hylla Sveriges första helt vegetariska mattidning, Matmagasinet VEGO, genom att passa på att dela ett recept! Jag själv är jättenöjd med tidningen, och tycker att dess innehåll (av det jag prövat) var supergott och hyfsat enkelt att laga. Tack Mattias, för en mycket bra tidning! 

Om ni av någon anledning missat hans blogg, så BESÖK DEN! 

www.vegoriket.se


 

Här är den otroligt fina tidningen, och nedan är den urgoda "Tofustroganoffen" ifrån tidningen!


 

Tofustroganoff

4 port.


500 g tofu

1 burk krossade tomater (400 ml)

0,5 dl vatten

2,5 dl mjölkfri grädde

2 st gula lökar

1 tsk soja

1 msk tomatpuré

1-2 st vitlöksklyftor

1 msk senap

1 grönsaksbuljongtärning

2 tsk oregano

1 tsk timjan

0,5 tsk svartpeppar

1,5 tsk salt

olja att steka i


Skala och hacka löken. Fräs i en kastrull. 

Tärna tofun och släng ner med löken tillsammans med soja och stek på svag värme tills löken mjuknat.

Blanda ner krossade tomater, vatten, tomatpuré, grönsaksbuljong, senap, oregano, timjan, svartpeppar, salt och pressade vitlöksklyftor.

Låt koka ihop i 5 minuter.

Ta av stroganoffen från plattan och rör ner grädden.


Servera med pressad potatis eller ris. 



Av Tove - 6 februari 2014 16:55

Det här är vad jag kallar VARDAGSLYX! Supersnabbt och supergott! Ett måste på jäktiga vardagar!

Receptet är ifrån hemkunskapsboken från "interskol".


 


Varm pastasallad med bönor och svamp

2 stora portioner


2 dl pasta

1 liten lök

1 vitlöksklyfta

1 dl svamp (konserverad eller färsk spelar ingen roll)

1 msk olja

1 1/2 dl krossade tomater

2 krm salt

1/2 krm peppar

2 dl kokta valfria bönor

1 tsk torkad basilika


Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.


skala och finhacka lök och vitlök, skölj och skiva svampen.


Fräs lök, vitlök och svampen i oljan i en gryta.


Tillsätt tomater, salt och peppar. Låt koka ihop några minuter.


Tillsätt bönorna och den färdigkokta pastan. Låt allt bli genomvarmt. 




Av Tove - 26 januari 2014 22:41

Ikväll har jag haft två vänner hemma, och vi provlagade den traditionella Indiska linsgrytan som även kallas Dhal. Är en spännande variation av kryddor, ny och smakfull! Dhal grytan serveras vanligtvis till ris (basmati) och ett bröd kallat Naanbröd.

Receptet på grytan hittade vi på ica.se/recept och den var redan helt vegansk från början! Brödet är från vardag.nu, men justerat och veganiserat av mig.


Att laga detta var även en del i projektet "matkultur" som vi just nu arbetar med i skolan. Recepten är bara i 2 portioner eftersom de skulle lämnas in i den mängden, och om sanningen ska fram så orkade inte jag riktigt skriva dem två gånger. Ni får alltså dubbla det eller göra vad ni nu känner för själva.


 

Dhal (Indisk linsgryta)

2 port

  • 1/2 lök
  • 1 morot
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rapsolja
  • 1/2 msk riven, färsk ingefära
  • 1/2 tsk koriander
  • 1/4 tsk mald kummin
  • 1/2 krm malen kanel
  • 2 dl röda linser
  • 200 g krossade tomater
  • 200 ml kokosmjölk
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • salt
  • lime (lagom kryddning, ½ msk)



Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken.

Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Häll i linserna och rör om ordentligt. Låt det koka sakta under lock i 10 minuter. Smaka av med salt och limejuice.

Servera dhal med ris och naanbröd.




Indiska Naanbröd

2 st.

  • 2 dl vetemjöl
  • ¼ msk bakpulver
  • ¼ tsk salt
  • ¼ dl vatten
  • 0,75 dl havre yoghurt
  • Olivolja
  • Flingsalt



Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en skål (ej flingsaltet!!). Rör ner vattnet och yoghurten.

Klicka ut två klickar deg på en bakplåtsklädd plåt och tryck ut klickarna till tunna kakor med en mjölad gaffel.

Grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter. Så fort ni tagit ut dem ur ugnen, pensla dem med olivolja och strö över flingsalt.


Av Tove - 14 januari 2014 16:31

En väldigt enkel och snabblagad rätt.

Nyttig?

- Nej, ganska fet för att vara ärlig... Men fenomenalisk god är den i alla fall!


Orginalreceptet är egentligen en soppa som vi gjorde på hemkunskapen i mellanstadiet. Efter det sparade lilla jag receptet, och i flera år har den varit ett mumsigt middagsalternativ då det behövt gå undan med maten. Nu har jag veganiserat detta lite, och eftersom det är ganska mycket linser i så blev den tjockare och inte längre så "soppig", men lika god (om inte godare) är den ändå!


Brukar alltid ha ett litet förråd frysta matportioner i frysen, för att ha när tiden krisar eller orken inte är riktigt med och nu började det gapa ganska tomt. Så därför gjorde jag en ganska stor mängd som jag sedan delade upp i lådor och frös in.


 


Krämig tomatpasta med röda linser och timjan


6-8 större portioner.


2 små gula lökar

1 burk (500 g) passerade tomater

5 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

7 dl pasta (inte snabbpasta!!)

1,5 msk tomatpure

2 dl röda linser (okokta)

2,5 dl havregrädde

2 dl havremjölk

salt

svartpeppar

timjan


olja att fräsa löken i


Skala och hacka löken. Fräs löken mjuk i en stor kastrull. Häll i vattnet, de passerade tomaterna och smula ner buljongtärningarna. Låt koka upp.

Tillsätt pastan, linserna och tomatpuren. Koka i 10 minuter.

Rör ner grädden och mjölken. Krydda med peppar, salt och timjan.

Värm upp igen ifall att grädden och mjölken kylt ner "soppan".

Av Tove - 3 januari 2014 20:26

Har haft en mycket mysig dag i ishallen.

Vaknade ganska tidigt och ställde mig och bakade utflyksmuffins utifrån egna ideér och dessa blev mycket omtyckta på fikapausen i ishallen sen!

Dessa mumsiga muffinsar innehåller både gott om fibrer och protein, alltså en perfekt lunch på utflykten. Eller varför inte; frys in dem och ha dem som ett snabbt mättande mellanmål då det krisar.

Jag bakade dem i silikonformar som jag sedan tog av strax efter att de varit inne i ugnen, då blev det heller inga papper som man hade problem med vart man skulle slänga.


 

Utflyktsmuffins med röda linser, aubergine och basilika

12-16 st.


1 dl röda linser

aubergine
2 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

2 tsk bakpulver

3 dl sojamjölk

2 tsk basilika

100 g mjölkfritt margarin + liten mängd till stekning.

Vegansk ost (jag använde tofuttis, "cheddarstyle")


Sätt ugnen på 200 grader.

Koka upp en kastrull med vatten. Salta lätt och koka linserna i 10 minuter.

Skär upp önskad mängd aubergine i lagom stora bitar och stek i lite margarin.

Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och basilika i en stor bunke.

Finfördela smöret i mjölblandningen.

Rör ner mjölken, lite i taget.

Häll av och blanda i de färdikkokta linserna och den stekta auberginen.

Fyll muffinsformarna till 3/4 och lägg en liten skiva ost över varje.

 Grädda sedan i mitten av ugnen i 10-15 minuter.

  
Tofuttis veganska cheddar ost som jag upptäckte i ostdisken på ICA igår. Den var verkligen helt underbart god! Hittills den godaste sojabaserade osten jag smakat! Denna hade en ganska salt smak som passade utmärkt och blev verkligen pricken över i på muffinsarna. Var inte heller lika dyr som "Astrid och apornas" ostsortiment. Detta packet tror jag låg på runt 20 spänn.

Här har vi matlådan som tömdes ganska snabbt...


 


Nu får ni ha en trevlig trettonhelg och så hörs vi så småningom igen!

Av Tove - 1 januari 2014 12:50

Gott nytt år på er! Hoppas ni haft ett fanatiskt 2013 och en fartfylld nyårsafton!
Själv hade jag mina närmasta vänner hemma på middag och lite roliga aktiviteter.

Tänkte att jag skulle fira in 2014 med en klassisk brunch, fast på veganskt vis... 
Jag experimenterade lite, utan att egentligen utgå från något recept, och de blev underbart goda!
De är redan lite söta från början pga, bananen. Men jag serverade med lite sydligare bär och då också en skvätt ljus sirap.

Toves veganska bananpannkakor
Räcker till 6 mindre pannkakor, två port.

1 banan
1 msk potatismjöl
2 dl havremjölk (funkar säkert med soja eller rismjölk också)
1 dl vetemjöl
Salt

Mosa bananen. Häll på vetemjöl potatismjöl och 1 dl av mjölken. Vispa.
Häll på resten av mjölken och en nypa salt. Vispa.
Stek i mjölkfritt maragarin på medelvärme.

Tipps på en billig, bra bärmix som är superbra att ha i frysen vid sånna här tillfällen.

Av Tove - 31 december 2013 13:21

Att ta vara på resurser är ju bara bra, och efter julen såhär så är det ju många, liksom jag, som har en massa grönkål kvar, som bara användts som dekoration under julskinkan, eller seitanskinkan i bästa fall...

Förra året gjorde vi en grönkålspaj. Men eftersom jag planerat pajbuffé på nyårsmiddagen ikväll så tänkte jag att det skulle bli lite uttjatat med paj två dagar i rad, så igår vid lunch bestämde jag mig för att göra en grönkålssoppa. Ursprungsreceptet hittade jag på peppen.wordpress.com, men jag gjorde några ändringar och är mycket nöjd med resultatet.


 


Grönkålssoppa med justeringar av Tove

3-4 port.


9 dl vatten

1,5 grönsaksbuljongtärning

1 stor gul lök

6 små eller 3 stora potatisar

2 vitlöksklyftor

300 g grönkål

ingefära, salt peppar

1 burk bönor (jag valde cannellinibönor)


Koka upp vattnet i en stor kastrull.

Hacka och skala lök och potatis.

Släng ner lök, potatis och buljong i det kokande vattnet. Låt koka ca 5 minuter eller tills potatisen blivit mjuk.

Repa och skölj grönkålen.

Pressa vitlöksklyftorna över grytan och lägg i grönkålen. Låt koka ytterligare några minuter.

Mixa soppan slät med en stavmixer.

Släng i bönorna och koka upp.

Krydda med ingefära, salt och peppar.


I orginalreceptet var det färsk ingefära, men det hade jag inte hemma så jag körde med torkad, mald. Det var också en klick havregrädde, men den hoppade jag över och drack ett glas havremjölk vid sidan om istället. Jag tyckte soppan var tillräckligt fyllig ändå. Det var dock heller inga bönor i, men jag lade i dem för att få i lite protein i denna annars ganska proteinfattiga soppa.


Hoppas det smakar!


Presentation


Nyfiken, nybliven vegan. Hon brinner även för miljöfrågor av alla slag och är både stolt NSF-scout och Taekwon-Do utövare. Skolan tar dock mycket av hennes dyrbara tid, vilket gör att hon inte kan hålla bloggen lika uppdaterad som hon skulle vilja.

Sök i bloggen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kategorier

Matbloggstoppen

hittarecept.se/" id="hr-qSnJS">Matbloggstoppen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards