vegan24

Senaste inläggen

Av Tove - 27 december 2013 18:58

Hej på er igen! Är hemskt ledsen att det inte kommit något inlägg nu över julhelgen! Det var ju nu jag hade tänkt att jag skulle blogga som mest, men hade nog mer att göra än jag räknat med och tiden bara sprang iväg!

Jag har haft en fin jul med släkt från alla håll. Fått många fina julklappar, bland annat en digital köksvåg som jag önskat mig. Hoppas på att denna ska bli min nästa bästa vän i köket.

Julbordet i vegansk tappning var ingen match!

Jag gjorde egen rödbetssallad utifrån ett recept från ICA,  och bytte ut smetanan mot sour supreme. Blev helt okej faktiskt, är inte döförtjust i rödbetssallad i vanliga fall heller, men värt att prova var det! Receptet hittar ni här: http://www.ica.se/recept/supersnabb-rodbetssallad-716866/


Gjorde även en morotspuré från vegoriket: http://vegoriket.se/rostad-morotspure-pimpad-med-saffran/. Den var god och absolut mer än bara ätbar i mina tre dagar av julmat, men ingen jättejätte succé heller. Skulle kanske varit godare som tillbehör och inte i så stora mängder som jag åt den...

Till purén käkade jag faktiskt färdigköpt falafel från Hälsans kök, finns i frysdisken. Enligt mig en helt ok falafel som räcker att man tinar upp i micron om man inte har tid att steka.


Min stora favorit och det jag är mest nöjd med efter julstöket i köket var min risgrynsgröt. En risgrynsgröt gjord på havregrädde och havremjölk, jättegod och lätt att laga!

Havresmaken tog inte över som jag trodde att den skulle göra, utan gröten hade fortfarande den där typiska "risgrynsgrötsmaken" kvar.

http://www.mjolkfri.com/visa_recept/66/risgrynsgrot_4_port/

  Dessa tre grejer var de jag bidrog själv med till julbordet. Sen fanns det ju även lite andra grejer jag kunde äta. Bland annat lite goda sallader, bruna bönor och fantastiskt gott bröd!

Till Kalle Anka och julgodisbortet senare på julaftonskvällen nöjde jag mig med clementiner, lite klassiska dadlar och fikon och några bitar ekologisk mjölkfri choklad från Plamil. God och inte alls svår att få tag på, jag köpte min på ICA.

 


Trotts att julafton var för tre dagar sedan och det var ju mitt mål; att leva veganskt tills dess, har jag faktiskt inte avslutat än...

Det gick ju så himla bra, och fick inte ens en liten tillstymmelse till brist på varken protein, järn, B12 eller kalcium, trotts att jag också tränat som vanligt och allt sånt! Så, så som det ser ut nu så fortsätter jag med veganskt på obestämmd tid!

Funderar även på att låta bloggen leva vidare faktiskt. Nu väntar dock en hektisk termin i både skolan och på träningen, så inlägg kommer kanske inte varje dag eller vecka. Utan kanske varannan vecka, då jag har tid och känner för det, så att det inte blir framkrystat och hafsigt. Kvalité och inte kvantité!

Om ni vill vara säkra på att inte missa något, men ändå inte orkar hålla koll på bloggen varenda dag så rekomenderar jag att följa den på blogkeen.com. Där är det bara att skapa ett gratis konto och klicka på prenumerera, så får ni ett mejl varje gång jag skrivit någonting.


Vi höres!   

Av Tove - 20 december 2013 12:11

Imorse laddade jag upp med en fiberrik gröt på havregryn och kruskakli, inför en heldagsutflyckt till Göteborg med mina fina vänner Fanny och Jacob.

Vissa gröter funkar ju även om man glömmer saltet, vilket är lätt hänt. Men inte denna, den blir otroligt smaklös utan salt! Men med salt är den dock jättegod!

2 port.

1,5 dl havregryn
1 dl kruskakli
0,5 dl russin
4 dl vatten
Salt

Låt koka upp. Sänk värmen och koka under omrörning tills gröten tjocknat.

Av Tove - 17 december 2013 08:10

Imorse provade jag denna fruktgröt. Receptet är ifrån "frukostboken" som jag skrivit lite mer om i ett tidigare frukostinlägg.


Gröten var god och funkar super om man ska upp och göra något viktigt direct på moronen, eftersom den torkade frukten innehåller mycket snabb energi. 

Jag själv ändrade receptet lite och la i lite rågkross så att jag skulle få i mig lite mer fullkorn också...


Var dock lite svårt att få gröten att tjockna, så det blev mer en krämaktig konsistens på den...


 

2 port.


4 torkade aprikoser, skurna i mindre bitar

4 katrinplommon, skurna i mindre bitar

4 dl vatten

1 dl rågmjöl (min variant: 3/4 dl rågmjöl + 1/4 dl rågkross)

1/2 tsk salt

ev. socker (jag tog inget extra socker eftersom frukten redan är söt så det räcker)


Blanda frukt och vatten i en kastrull och koka upp. 

Vispa sedan i mjölet och tillsätt salt. 

Låt koka tills gröten tjocknat lite, rör om ofta!



Av Tove - 14 december 2013 10:08

Det här var en riktig höjdare till frukost!
Nomnomnom...

Receptet är från min favorit veganblogg, vegankocken.WordPress.com

Höll mig inte till några exakta mängder, utan höftade lite och det blev bra!

Smula ner tofun i lagon stora bitar och stek i margarin i några minuter.
Hacka ca en halv lök och stek några minuter tillsammans med tofun.
Hacka ca en halv tomat och släng ner den i stekpannan med. Stek ytterligare en liten stund tills tomaterna blivit varma.
Krydda med svartpeppar, salt, gurkmeja och lite paprikapulver.

Jag serverade detta till ett surdegsbröd på fullkorn med ett lager senap under. Smakerna flöt ihop bra och det blev en liten julig tvist på det hela.

Av Tove - 12 december 2013 16:57

Lusselelle, lusselelle, elva nätter före jul...

Nä, inte riktigt, men imorgon! Och därför passade jag på att baka lussekatter i eftermiddags.


Tyckte de blev fina, ganska matta i ytan och det på grund av att de penslades med havremjölk istället för ägg. Goda också dessutom!

Jag har blivit tillsagt många gånger att man ska trycka ner russinen så långt det bara går, annars ploppar de ut... Men det stämde inte riktigt vid baket idag. Jag tryckte ner dem nästan ända ner till plåten och där stannade de... Så ja, på endel bullar ser det ut som att det inte är några russin, men det är det!

Receptet hittade jag på flickanokakorna.se, tack för det!


Jästen krånglade till det lite denhär gången också... Vi hade bara jäst för matbröd hemma, eftersom jag så sällan bakar söta degar. Men jag körde på och det funkade även med denna jästen!


 


12 st.


88 g (1 dl) mjölkfritt margarin

2,5 dl havremjölk

25 g jäst

1/4 tsk salt

1 dl socker

0,5 g saffran

7,5 dl mjöl

russin


Smält margarinet, häll i mjölken och värm eventuellt upp till fingervarmt. 

Smula sönder jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör om tills jästen löst sig.

Blanda ner salt, socker och saffran. 

Arbeta in så mycket av mjölet som behövs för att degen ska släppa från bunkens kanter och är lätt att arbeta med.

Låt jäsa under bakduk 30 minuter (jag körde 20, funkade även det)


Ta ut degen på mjölat bakbord. Knåda.

Dela degen i 12 lika stora klumpar och forma dina lussebullar.

Lägg dem på plåten, tryck i russinen och pensla med lite havremjölk. 

Här ska bullarna enligt recept jäsa 30 minuter till. Men detta hoppade jag över och det blev bra ändå.


Grädda bullarna i ca 10 minuter i mitten av ugnen på 225-250 grader.


Av Tove - 7 december 2013 14:33

Till lördagslunch blev det lite rester från igår kväll. Då lagade jag bönburgare, men gjorde inget inlägg. Så jag tänkte att ni kunde få receptet nu istället...


Det blir en härlig lättformad smet. 

Igår var jag lite lat eftersom vi var mitt uppe i ett pepparkaksbak, så jag gjorde inga egna bröd utan körde på färdigköpta "frisco bröd".


 

 

Bönburgare


5-6 burgare


1 burk (400 g) kidney bönor

1 burk (400 g) kikärtor

2 kokta mosade potatisar

1 msk maizena

200 g smulat grovt bröd

1 gul lök

salt

peppar


Mosa bönorna till en smet. Blanda alla ingredienser i en bunke. Forma dem och stek.



Vid middagen igår sörjde jag faktiskt lite att jag inte kunde äta hamburgardressingen, det hade jag precis glömt bort. Så då fick det bara bli ketchup i burgaren för min del.

Men idag kom jag på den brilljanta idén att göra mig egen!

Blandade lite sour supreme, chilisås och bostongurka. Blev precis som den köpta, fast vegansk!


 







Av Tove - 7 december 2013 09:14

Igår eftermiddag blev det ett mysigt pepparkaksbak. Både delar till ett pepparkakshus (eller egentligen båt) och en massa andra ätbara figurer gräddades på löpande band i ugnen. 


Receptet vi använde oss av hittade jag på mariasbakglädje.blogg.se, det funkade väl hyfsat. Man värmde upp allt i en kastrull och blandade om, sedan var degen klar. Så det var ganska skönt att degen inte behövde stå kyld lääääänge som den brukar behöva göra. Dock tyckte jag att pepparkakorna växte lite i ugnen och blev något tjocka även om jag kavlat ut dem ganska tunnt. På andra plåten så lät jag dem stå inne ca 1 minut längre än receptet angav och då blev det lite bättre. 


 

PEPPARKAKSDEG
 

5 dl strösocker
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ dl vatten
1 msk kanel
1 msk ingefära
4 msk nejlika
1 msk bikarbonat

ca 1 kg (16 dl) vetemjöl
250 g  (ca 4 dl) smör

(jag använde Carlshamn mjölkfria lättmargarin)

Blanda alla ingredienser utom mjöl och smör i en kastrull och låt koka upp. Passa så det inte kokar över! När det kokat upp sänker du värmen och klickar i smöret och låter det smälta under omrörning. Häll sedan upp i en bunke och tillsätt mjölet. Börja med att tillsätta hälften av mjölet, och sedan fortsätter du att tillsätta lite åt gången tills du har en lättarbetad deg som inte kladdar. 

Det kan vara skönt att låta degen svalna något innan du börjar baka dina pepparkakor, men det är inget måste. Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen på 200 grader i ca 4-5 min tills dem fått lite färg.


Jag gjorde bara en halv sats och detta räckte till ungefär 4 fulla plåtar, varav en föll bort för vår del, då vi glömde den sista i ugnen så länge så att till och med brandlarmet gick igång! Haha!


 

I helgen blir det mycket plugg eftersom de sista proven för terminen ligger i början på nästa vecka. Så detta är anledningen om jag inte är så bloggaktiv. 

Ska dock försöka hinna sätta ihop mitt lilla "pepparkakshus" i eftermiddag...





Av Tove - 3 december 2013 22:21

Nu är jag lite smått sur, har skrivit detta inlägg redan en gång tidigare och sen började min webbläsare krångla och allt försvann.


Menmen, blev ett sent inlägg idag. Har precis varit och tränat och ska alldeles strax krypa till sängs.


För att fortsätta på inlägget jag skrev imorse, där jag kanske avskräckte några "eventuella hampaprotein provare" så kan jag säga att jag blandade pulvret med bara vatten och drack efter träningen, och det var inte alls lika hemskt... smakade nästan bara vatten... 

Då blandade jag 0,5 dl pulver + ca 3 dl vatten


Idag var det även dags att använda den spännande "jättekorven" från "astrid och apornas" som jag köpte i lördags. Den både såg ut och smakade precis som "vanlig" falukorv. Gott, men ändå lite skrämmande då jag inte ätit vanlig falukorv på jättejättejätte länge...


En lättlagad, snabb (ca 30 min), god och billig rätt. Vad mer kan man begära?


Receptet hittade jag på samma underbara veganblogg som det receptet på biffarna igår, vegankocken.wordpress.com. I detta recept har jag själv dock gjort endel mängd ändringar.


 


Vegansk korvgryta med rotfrukter

4 stora portioner


3 potatisar

100-150 g kålrot

3 morötter

1 liten purjolök

250-300 g  sojakorv eller seitankorv

6 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning alt en matsked buljongpulver

1 lagerblad

12 kryddpepparkorn

salt


Skala och ansa potatisar, kålrot, morötter och purjolök. Skär grönsakerna och korv i bitar.

Koka upp vatten och smula ner grönsaksbuljongtärningen. Tillsätt lagerblad, och kryddpepparkorn. Lägg ner grönsakerna (ej korv och lök) och låt koka 8-10 minuter tills grönsakerna är mjuka.

Lägg ner purjolök och korv. Låt det koka ytterligare 2-3 min. Smaka av med salt.

Presentation


Nyfiken, nybliven vegan. Hon brinner även för miljöfrågor av alla slag och är både stolt NSF-scout och Taekwon-Do utövare. Skolan tar dock mycket av hennes dyrbara tid, vilket gör att hon inte kan hålla bloggen lika uppdaterad som hon skulle vilja.

Sök i bloggen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kategorier

Matbloggstoppen

hittarecept.se/" id="hr-qSnJS">Matbloggstoppen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards